сряда, 7 юли 2010 г.

От кухнята

Днес пък е международният ден на шоколада. А аз къде съм била, чак тези дни разбрах, че той имал една доста добра алтернатива. Рошкови. Това са подобни на боб семена, които също се намират в шушулка. От тях се получава брашно, което е едно към едно с какаото и може да го замести в абсолютно всичко: сладкиши, шоколад, напитки и т.н. Хубавото е, че няма кофеин и мазнини, което го прави по-полезно от какаото.

И ето сега един експериментаторски сладкиш, който претендира и да е много здравословен.


За него са необходими:
80 г пълнозърнесто пшенично брашно
20 г рошково брашно
100 г кафява, нерафинирана захар (може обаче да се сложи малко повече, защото с това количество не става много сладък)
3 яйца
1 бакпулвер
сурови бадеми, сладки ябълки, стафиди, сини сливи

Първо разбивате яйцата почти на пяна. След това смесвате сухите неща: брашното, захарта и бакпулвера и ги добавяте към яйцата. Нарязвате плодовете и ядките на средни по големина парченца и ги добавяте към сместа. Изсипвате в средноголяма тавичка и печете около половин час на 200 градуса.

Предполагам, че и с банани ще се получи много добре. Може да се добави и малко канела, ром... въобще стига съм си представяла, че ще стане манжда с грозде.

Няма коментари:

Публикуване на коментар