вторник, 29 юни 2010 г.

Наглите



Значи. Не съм някакъв спец в екологията, не пиша в БГ Мама, а що се отнася до химията - не съм Дмитрий Менделеев, но здравето ми се струва важно и затова често се ровя по темата. Има някои неща, които си мисля, че трябва да се споделят.

В нета има страшно много информация относно токсичните и канцерогенни съставки, които влизат в състава на много от козметичните марки. Опитах се да отсея тези, които се срещат най-често в България, на всичкото отгоре са широко рекламирани и евтини, и поради тези причини навярно доста хора ги използват.

От известно време се стремя да купувам само медицински или биологично чисти марки, които използват максимално малко съставки, не оцветяват и не ароматизират продуктите си. Тъй като доста често именно оцветителите, ароматизаторите и консервантите са вредните. Такива чисти донякъде марки са: Eucerin, Weleda, BioDerma, L'occitane и други. 

 Ето го и списъкът с опасни марки, доста разпространени у нас:
L'oreal, Avon, Garnier, Johnson&Johnson, Nivea

Той далеч не е изчерпателен, защото информацията е огромна и трудно се отсява, но мисля, че трябва да се споменат, тъй като те са много достъпни, с дългогодишна история са, поради което и хората им се доверяват. Дори някога тези продукти да са били безопасни, това не означава, че и сега, когато сремежът към търговско надмощие и свръхпроизводство са напърво място, нещата стоят така. Това кара производителите непрекъснато да променят състава на продуктите си - използват се по-евтини, но не безопасни съставки. А действието им може да се прояви след дълъг период от време, което им помага неусетно да се промъкнат в ежедневието ни и за дълго да станат наши любими продукти.

Няма да ви губя времето с още подобни твърдения, защото има много какво да се каже. Драснах тези редове само за да накарам поне един човек да се замисли. Ако наистина ви интересува какво изсипвате върху тялото си, знаете как се използва Google. Има какво да се прочете, а ние няма защо да продължаваме да бъдем спящи красавици, хах.



Ако някой знае за още подобни марки или продукти, нека сподели. Като за финал ще кажа само, че преди много години съм пробвала да използвам крем за лице на Garnirer, от който кожата ми леко почервеняваше и щипеше ужасно. След време и други хора са ми казвали, че и при тях се е получавало същото. Но хайде стига вече с конспирациите. Сами си преценявайте.

skin deep сайт, в който можете да проверите каква е степента на използване на вредни съставки във вашата козметика

2 коментара:

  1. Анонимен29 юни, 2010 14:15

    interesno!
    az polzvam kremche Garnie pod make-up i sushto pokrai ochi(za mladeji..hahahah)ima nova seriika.no taka ili inache mi triabva novo kremche! mersi che oburna vnimanie na tazi tema Eli ! mnogo celuvki keep going! Meli

    ОтговорИзтриване
  2. Радвам се, че го оценяваш :)

    ОтговорИзтриване